Horlama

Horlama, burun ve boğazda bulunan hava yolu kanallarındaki dokuların titreşiminden kaynaklanır. Bu titreşimler daralmış olan hava kanalları sebebiyle meydana gelirler. Uyku evrelerinizi doğru bir şekilde geçirmek sağlık açısından oldukça önemlidir. Horlama, sağlıklı bir uykuya engel olur ve bazı kişilerde sık sık yaşanır. Uyku evrelerine olumsuz bir şekilde etki eden horlama uyku pozisyonu, ilaç kullanımı ve alkol kullanımı gibi etkenler ile de artar.

Horlama çevreniz açısından da bir sorun olabilir. Aile üyeleri veya partneriniz bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Horlama sadece hava yollarının mekanik bir problemi değil aslında derin bir sorunun da habercisi olabilir.

Horlama için tedavi yöntemleri ise ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere iki şekilde yapılır.

Horlama Nedir?

Uyuduğumuz zaman ortaya çıkan horlama, nefes yollarındaki dokularda bir sorun olduğunda ortaya çıkar. Uykudayken hava akımı nefes yolumuzdaki dokuları titreştirir ve bunun sonucunda da bir ses ortaya çıkar. Bazı durumlarda horlama hafif sesler ile olabilirken genelde yüksek sesli horlama en çok şikâyet edilen rahatsızlıktır.

Horlamaya Ne Sebep Olur?

Horlamanın pek çok sebebi bulunmaktadır. Bunları sıralayacak olursak,

  • Burun problemleri
  • Ağız anatomisi
  • Yeterince uyku alınmaması (yorgunluk)
  • Uyku pozisyonu
  • Uyku apneleri 

Horlamaya sebep olan burun sorunları arasında, tıkalı sinüsler ve burun eğriliği gibi faktörler olabilir. Ağız tabanınız yani yamuk bir damaktan kaynaklı horlama da görülebilir. Özellikle fazla kilosu olan veya obez kişiler, hava yolu daralması şikâyeti ile horlamadan mustarip olabilirler.

Alkol tüketimi de horlamayı arttıran sebepler arasında yer alır. Yorgunluk ve alkol kullanımının beraber olduğu durumlarda da horlama oldukça sık görülür. Uyuma pozisyonunuz da horlama için oldukça etkileyici bir faktör olabilir. Sırt üstü yattığınızda boğazınız daha daralacağından horlamanın etkisi daha fazla olur.

Uyku apneleri de oldukça ciddi bir problem olarak horlamaya sebep olur. Apneler boğaz dokularını kısmen veya tamamen kapatarak nefes almanıza engel olur. Her türlü horlama sorunu hemen müdahale edilmesi gereken durumlardır. Daha ciddi problemlere yol açmadan horlama için çare bulmak genel sağlık için oldukça önemlidir. 

Horlama Belirtileri

Horlama, uykuda oldukça yüksek sesli nefes alma ve ses çıkarma olarak kendini belli eder. Horlamanın bu belirtileri dışında,

  • Gün içerisinde uykusuzluk hissetmek
  • Uykuda boğulma veya nefes darlığı gibi şikâyetler
  • Nefes durması
  • Sabahları artan baş ağrısı
  • Konsantrasyon zorluğu
  • Hassasiyet, karamsarlık ve depresyon
  • Geceleri fazla idrara çıkma gibi sorunlar da olabilir. 

Horlama için Tedavi Nasıl Olur?

İlk önce sorunun kaynağı tespit edilir. Tedavilerden önce hastanın yaşam tarzını değiştirmesi önerilir. Eğer fazla kilo yüzünden horlama şikâyeti yaşanıyorsa hastaya kilo vermesi tavsiye edilir. Alkol kullanımını sonlandırma ve sigarayı bırakma da horlamayı engellemek için oldukça faydalı ve gerekli bir başlangıç olacaktır. Düzenli hareket yani spor yapmak da horlamayı önlemede oldukça etkili olabilir.

Horlama tedavisi için ayrıca sorunun kaynağına göre ameliyat da önerilebilir. Burun yolu tıkanıklıkları için ameliyat, hastanın rahat etmesi açısından bazen gerekli olabilir.

Tedavi için ilk önce detaylı muayene gereklidir. Sorunun kaynağı tespit edildikten sonra tedavi için belirlenecek yol daha kolay bir şekilde izlenir. Bazı durumlarda ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Ameliyatlık vakalarda hastanın hava yolunu açmaya yönelik operasyonlar yapılır. Bunlar sinüsler veya burun içi kırıklarına yönelik ameliyatlar olabilir. Eğer hastanın uyku apnesi geçmişi var ise bu soruna yönelik bir tedavi uygulanarak horlama ortadan kaldırılmaya çalışılır. Oldukça yaygın olan horlama problemi için mutlaka bir doktor desteği alınmalıdır.