Kulak Çınlaması

Kulak Çınlaması

Kulak çınlaması veya diğer adı ile Tinnitus’u az veya çok herkes hayatının bir döneminde yaşayabilir. Pek çok sağlık sorunu kulak çınlamasının daha kötü hale gelmesine sebep olabilir. Bu yüzden sorunun kaynağının geç kalınmadan tespiti çok önemlidir. Kulak çınlamasının sebebini öğrenmek için oldukça detaylı bir muayene bazı durumlarda gerekli olabilir. X-Ray, Uyarılmış Cevap Odyometrisi, Odyogram, Tinnitus Ses Şiddeti Eşleşmesi ve Tinnitus Perde Eşlemesi bu sorunun tespiti için kullanılan yöntemler arasında yer alır.

Kulak çınlaması iki farklı şekilde kendini gösterir. Bunlar sübjektif ve objektif çınlamalardır. Sübjektif çınlamaları sadece hastanın kendisi duyabilir. En çok rastlanan çınlama biçimidir. Dış, iç veya orta kulak problemleri bu tip çınlamaya sebep olabilir. Duymaya yarayan sinirlerde oluşan sorunlar da beynimizin sesleri çınlama şeklinde yorumlamasına sebep olabilir.

Objektif tinnitus’u yani çınlamaları doktorunuz muayene sırasında duyabilir. Bu nadir görülen çınlama şekli kan damarlarındaki bir takım sorunlardan kaynaklanabilir. Bu durum ayrıca orta kulak kemiği veya kas kasılmaları sonucunda da ortaya çıkabilmektedir.

Kulak Çınlaması Sebepleri

Kulak çınlamasının en yaygın sebebi kulak hücrelerinde meydana gelen hasarlardır. Kulağın içinde bulunan hassas ve küçük kıllar, ses dalgaları ile hareket ederler. Bu durum kulak hücrelerinin ortaya çıkardığı elektrik sinyallerinin, kulağınızdan sinirlere yani beyine doğru gitmesini sağlar. Beyninizde bu sinyalleri ses olarak algılar. Eğer kulağınız içindeki bu tüycükler eğilmiş veya kırılmış ise beyninize doğru çınlama olarak duyulan sesler üretilir. Bu durum da kulak çınlaması olarak adlandırılır.

Kulak çınlamasının bir diğer sebebi de kulak sorunlarıdır. Kronikleşmiş sağlık sorunları ve kulak yaralanmaları, kulak sinirlerinizi veya beyninizin duyma merkezini etkiler. Kulak çınlamasının sebepleri:

  • Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan duyma kaybı
  • Çok yüksek sese maruz kalmış olma
  • Kulak yolu tıkanıklıkları
  • Kulak kemikleri ile ilgili sorunlar
  • Meniere hastalığı
  • Kafa veya boyun yaralanmaları
  • Tümörler
  • Yüksek tansiyon
  • Bazı ilaçlar olarak özetlenebilir. 

Kulak Çınlaması Riskini Arttıran Durumlar

Kulak çınlaması için bazı gruplar daha fazla risk altındadır. Bunlar arasında uzun süre yüksek sese maruz kalmış kişiler, kişinin yaşı, cinsiyet, kardiyo vasküler sorunlar ve sigara kullanımı oldukça etkili faktörler arasında yer alır. Erkeklerde kulak çınlaması kadınlara göre daha fazla görülür.

Kulak çınlaması uzun süreli ve yoğun olduğu durumlarda pek çok insanın hayat kalitesini de düşürür. Kulak çınlaması olan bireyler yorgunluk, stres, uyku sorunları, konsantrasyon zorluğu, hafıza problemleri, depresyon, kaygı ve hassasiyet gibi sorunları da yaşıyor olabilir. Kulak çınlaması tedavi edildiğinde bu sorunlarınız azalabilir.

Kulak Çınlaması Tedavisi

Kulak çınlaması eğer uzun süredir sizi rahatsız ediyorsa bunun için mutlaka bir KBB uzmanına görünmeniz gerekiyor. Doğru bir merkezde doğru bir yaklaşım ile bu sorununuza çare bulabilirsiniz. Yaşam kalitesini oldukça etkileyen bu rahatsızlıktan kurtulmak için detaylı bir muayene ve sağlık geçmişinizin gözden geçirilmesi gerekebilir. Sorunun kaynağı bulunduğunda ise tedavi için oldukça önemli bir adım da atılmış olur. Çınlama fiziksel bir problemden kaynaklanıyorsa bunun için de uygun bir tedavi yöntemi benimsenerek çınlamadan kurtulmanız sağlanır.

Tedavi için kulak temizliği de gerebilir. Kulak kirinin sebep olduğu tıkanıklığı gidererek hastanın bu şikâyeti de son bulabilir. Damarlar ile ilgili bir sorundan kaynaklı olarak çınlama problemi yaşıyorsanız ilaç, ameliyat veya diğer tedavi yöntemleri uygulanabilir. Eğer kulak çınlaması kullandığınız ilaçlardan kaynaklanırsa doktorunuz bu ilaçları azalmanızı veya bırakmanızı isteyebilir. Kulak çınlaması, kulak ile ilgili ciddi problemlerin varlığına işaret ediyor olabilir. Bu yüzden eğer böyle bir sorununuz var ise bir uzman görüşü almanız sağlığınız açısından oldukça önemlidir.